شامگاه جمعه نخستین قسمت مجموعه تلویزیونی «مختارنامه» که از آن به عنوان «عظیمترین سریال ایرانی» یاد میشود از تلویزیون ایران پخش شد.
این مجموعه، ۲۰ سال زندگی «مختاربن ابیعبیده ثقفی» را در ۴۰ قسمت ۴۵ دقیقهای به تصویر کشیده است.
مختار یکی از مشهورترین شخصیتهای تاریخ تشیع است که نام او بیشتر با واقعه عاشورا و «قیام مختار» عجین است، اما قیام او به خونخواهی حسین، همه آن چیزی نیست که درباره مختار نوشته و گفته شده است.
عباس اقبال آشتیانی در کتاب «خاندان نوبختی» مینویسد که مختار برای کسب قدرت سیاسی، شش سال پس از واقعه عاشورا به بهانه کشته شدن حسین، قیام کرد و اعتقادی به «اهل بیت» نداشت.
به روایت بسیاری از اسناد شیعه، مختاربن ابی عبیده ثقفی، بنیانگذار شعبهای از مذهب شیعه است که از آن با نام «کیسانیه» یاد میشود.
شیعه ۱۲ امامی، «کیسانیه» را از نخستین گروهها در مذهب شیعه میداند که در اندیشه «مهدویت» انحراف ایجاد کرد.
مختار به پشتیبانی از همین هواداران ایرانی خود بود که به بهانه کشته شدن امام سوم شیعیان، قیام کرد و امامت محمد حنفیه (پسر سوم حضرت علی) را تبلیغ کرد.
کیسانیه پس از درگذشت محمّدبن حنفیه، به دو شعبه تقسیم شدند؛ دستهای مرگ محمّد را انکار کرده، گفتند: وی نمرده و نمیمیرد و زنده است؛ امّا غایب شده و در «کوه رضوی» پنهان است تا روزی که به او امر شود و ظهور کند. این دسته وی را همان امام دوازدهم شیعیان میدانند؛ از این رو هیچ کس را پس از وی امام نمیدانند.
گروه دیگر مرگ محمّد را باور کرده، پس از وی ابوهاشم عبداللّه بن محمّد را به امامت برگزیدند و به حلول روح محمّد در ابوهاشم اعتقاد یافتند.
درباره کیسانیه و مختار ثقفی گفتنی بسیار است. دو کتاب «مکتب در فرآیند تکامل» نوشته حسین مدرسی طباطبایی و «خاندان نوبختی» نوشته عباس اقبال آشتیانی به تفصیل درباره آنها نوشتهاند.
اما پرسش اینجاست، چرا صدا و سیما «عظیمترین» مجموعه تلویزیونی خود را به زندگی مختار ثقفی اختصاص داده است؟
کیسانیه و شیعه ۱۲ امامی تنها در جانشین امام سوم شیعیان و ادامه امامت با یکدیگر اختلافنظر دارند، اما در سایر موارد اعتقادات مشابهی دارند.
اعتقاد به مسأله «بدا»، «اعتقاد به رجعت» و اعتقاد به نوعی «غلوّ در حق ائمه و پیشوایان» را با کمی تفاوت میتوان از مهمترین اشتراکات کیسانیه و شیعه ۱۲ امامی برشمرد.
مجموعه تلویزیونی «مختارنامه» به هیچ یک از این مسائل نخواهد پرداخت.
«مختارنامه» مجموعهای عینی، آموزشی و عقیدتی برای به تصویر کشیدن زندگی کسانی خواهد بود که به روایت جمهوری اسلامی به خونخواهی امام خود قیام کردند.
«مختارنامه» به کارگردانی داود میرباقری، مجموعهای تاثیرگذار در باب امامت، قیام، ایثار و شهادت برای قائلان به امام و نایبش خواهد بود که در این مقطع تاریخی شاید گرهی از کار فروبسته آنها بگشاید.
دهم مهر ماه سال ۱۳۸۹
1 نظر:
ممنون که اون مسئله تناسخ رو حذف کردین. من هم حرف خودم رو راجع به کنفوسیوس پس می گیرم. فعلا بریم به براندازی بپردازیم، اگر عمری بود راجع به "غلو" هم بحث خواهیم کرد. :)
ارسال یک نظر